De grønne spirer
Trestensgården er grøn institution
-
Grøn handleplan for Trestensgården
Grøn handleplan for Trestensgården
Uderummet er et vigtigt ressourcerum, hvor man indsamler og dyrker mad og naturmaterialer. Naturen er et rekreativt rum, og så er det et perfekt lærings- og udviklingsrum.
Børn og voksne har godt af at opholde sig i naturen, hvor de har mulighed for at opleve alle årstider, i forskelligt vejr og landskaber, hvor de kan bruge kroppen og sanserne til at lege, undersøge, erkende, fantasi, og lære. Leg i naturen giver ofte andre samværsformer, end lege indenfor i institutionen.
Forskningsresultater fra Danmark og udlandet viser at man bliver både sundere, klogere, og gladere af at være i uderummet. Derfor er det vigtigt at passe på naturen, både for vores egen skyld, men også for generationer langt ud i fremtiden, og dette kræver, at vi ikke blot betragter den som en kulisse for vores fritidsaktiviteter, men forstår, at vi selv er en del af naturen, og at vores interaktion med den har gensidig betydning for begge parter. -
Naturinstitution
Naturinstitution
Trestensgården er en afdeling af Hesselgården, og rummer en masse skønne 0-5 årige børn – de ældste børnehavebørn går samlet i en førskoleafdeling i Hesselgården. Her er 2 vuggestuegrupper og en børnehavegruppe. Institutionen er fra starten tænkt som en ”udelivs-institution”. Institutionen er bygget miljøvenligt som et lav-energihus og med solceller på taget. Vi har en skøn stor naturgrund med en lille skov, en sø, mange bakker, og et rigt planteliv. På vores el-cykler kommer vi hurtigt langt omkring. Vi har varieret natur i nærområdet, som ligger tæt på en stor skov, marker, Skælskør Nor, naturskolen og Kobæk strand.
På Trestensgården ønsker vi særligt at lægge vægt på sansning/oplevelsen af natur og naturfænomener, samt forståelsen for samhørigheden med naturen og forståelsen af, at det er noget der skal passes på. Dette ønsker vi skal være synligt i husets hverdag og kultur, men det er også noget vi arbejder med gennem enkeltstående små projekter, samt længere forløb. Til hverdagen tager vi naturen med ind på stuen og bruge den i de pædagogisk aktiviteter. Vi har siden 2014 erhvervet det grønne flag og det ønsker vi at fortsætte med, da det giver mening for os og børne at lære om, hvordan vi passer godt på naturen og miljøet
Det gør vi: Hele året har vi fokus på affaldssortering, og en gang om deltager vi i den landsdækkende kampagne Affaldsindsamlingen. Om foråret inviterer vi bedsteforældrene til at komme og sammen med deres børnebørn plante en blomst på vores legeplads. Til efteråret deltager vi i Bag for en sag, med vores hjemmedyrkede bær og frugter. Hele året benytter vi os af naturens materialer, når vi vil være kreative, aktive, og leger.
-
De grønne spirer projektet 2019
De grønne spirer projektet 2019
Skraldbamse – miljø og affald sortering.
Spirer forsøgene og Fra jord til bord